Kloetje Klei …..Online

Deze site van Kloetje klei is vooral bedoeld om informatief te zijn.

Zo zullen naast foto’s van gemaakt werk, ook regelmatig albums worden geplaatst hoe het werk is gemaakt.

Kloetje klei is de ateliernaam van Gerrit H. van Goor. Op bijgaande foto in “vol ornaat” op de kunstmarkt Montmartre in Sellingen

In 2015 -toen ik voor mijn werk regelmatig in Maastricht was- ben ik geïnteresseerd geraakt voor het boetseren en keramiek. Ik ben vervolgens lid geworden van de Amateur Kunstenaars Emmen, kortweg AKE en heb daar nu twee cursussen gevolgd.

Daarnaast heb ik een cursus glazuren gevolgd, waardoor ik nu ook mijn eigen glazuren kan maken en eindeloos experimenteren  in kleuren en effecten.

Mijn beeldjes en busten maak ik van verschillende soorten klei. Ze worden altijd de eerste keer gebakken in een elektrische oven op ongeveer 950 graden

.

Vervolgens kan ik er twee kanten mee op. Of geheel glazuren en nogmaals bakken in de elektrische oven op bijvoorbeeld 1040 (aardewerk) 1150 of 1220graden (steengoed).

Of ik kan het na de eerste stook en (deels) glazuren in een rakuoven opwarmen tot ongeveer 1000 graden 

vervolgens via de buitenlucht in een ton met houtkrullen doen. Door het tempartuurverschil koelt en krimpt het glazuur zo snel af dat er scheurtjes in ontstaan).  De ton wordt vervolgens afgesloten nadat de houtkrullen spontaan door de hitte van het beeld zijn gaan branden. De ontstane rook maakt dan de  scheurtjes en elke andere plek waar geen glazuur zit zwart.

Na een kwartier ongeveer uitpakken en schoonmaken. Altijd verrassende resultaten.

Raku gestookt

3 gedachten over “Kloetje Klei …..Online”

  1. Wij zijn geïnspireerd door de werkwijze en het prachtige resultaat.
    Inmiddels twee schitterende beelden thuis staan voor een vriendelijke prijs.
    En een prachtig mens, die Gerrit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *