Aangenaam kennis te maken...

Kloetje klei ? Ja dat leek mij in elk geval een leuke naam voor mijn atelier. Hoezo ?? Alles in mijn atelier begint met een kluitje klei. Ik -Gerrit H. van Goor- woon in Ter Apel provincie Groningen, vandaar kloetje ipv kluitje. En in mijn atelier begint het niet alleen met een kloetje klei uiteindelijk blijft het dat, ook al is het gemodelleerd, geglazuurd en gebakken. Alleen wij zien er dan vaak wat anders in.

Over het algemeen werk ik figuratief en beeldend. Heel vaak mensfiguren maar ook wel anders, zoals bijvoorbeeld dieren. Ik doe graag opdrachten, omdat deze voor mij altijd een extra uitdaging betekenen. Ik breng graag dynamiek en emotie in mijn werk.

Veel van mijn werk stook ik Raku. Een van oorsprong Japanse techniek welke volgens overlevering ongeveer 400 jaar geleden bij toeval zou zijn ontstaan. Bij raku wordt ( gesimplificeerd uitgelegd) een gemodelleerd en eenmaal op ongeveer 900 graden Celsius gebakken stuk keramiek geglazuurd en gebakken in een speciale oven buiten. meestal tot zo’n 1000 graden Celsius. Daarna wordt het stuk keramiek korte tijd uit de oven in de buitenlucht gezet en vervolgens in een ton met houtkrullen of ander organisch materiaal gelegd. Deze materialen beginnen te branden door de hitte van het gestookte keramiek. Als het goed brand wordt de ton afgesloten en ontspint zich in de ton een ware metamorfose. Door de roet en rook welke vrij komt in de ton krijgen de glazuren speciale effecten en worden deze goed zichtbaar en waar geen glazuur zit wordt het zwart. Altijd spannend hoe het proces uitpakt.

– Gerrit